Boerderij en groentewinkel van Pieter en Marleen

Boomgaard

Als u op Het Spikkerdal komt kamperen, dan staat u in de boomgaard. De boomgaard bestaat uit verschillende soorten appels, peren en pruimen.
Klik hier voor meer informatie.

Groente- en fruitwinkel

Het assortiment in de winkel bestaat uit groente, eieren, aardappelen en natuurlijk ons eigen fruit. Pieter en Marleen Theelen helpen u graag in de groente- en fruitwinkel.
Klik hier voor meer informatie.

Contact

Jeroen en Ingrid Theelen
Spik 165a
6042 KT Roermond
0475-690741
E-mail
Routebeschrijving

Boomgaard

De boomgaard is altijd al een onderdeel geweest van de boerderij. Momenteel is onze boomgaard 2,6 hectare groot. (Een hectare is 100 bij 100 meter.) Er zijn drie verschillende soorten fruit te vinden, namelijk appels, peren en pruimen. Enkele populaire soorten appels zijn Elstar, Jonagold en Rubinola. Rubinola is een relatief nieuwe soort. Bekende perenrassen in onze boomgaard zijn Conference en Doyenné du Commice. Van de pruimen zijn de Reine Victoria en Opal het bekendste.

Door de jaren heen is er echter heel wat veranderd. De smaak van de mensen veranderd over de tijd, en daarmee moet het aanbod aan verschillende soorten appels, peren en pruimen ook veranderen. Veel oude soorten zijn nu niet meer in trek bij het publiek en zijn vervangen. Een andere reden om bepaalde rassen te kiezen, is de manier van telen.

Vroeger bestond een boomgaard veelal uit hoogstambomen. De naam zegt het al, dit zijn bomen met een hoge stam. Zo'n hoge stam heeft echter een groot nadeel, er is een ladder nodig om het fruit te plukken. En vaak is het met een goede ladder nog steeds onmogelijk om alle fruit te plukken van een hoogstamboom. De hoogstambomen werden vervangen door laagstambomen. Naast het gemak bij het plukken van het fruit, zijn deze laagstambomen veel makelijker te snoeien. De ontwikkeling van hoog- naar laagstambomen heeft er ook voor gezorgd dat er nieuwe fruitsoorten ontstonden die de oude hebben vervangen.

Een andere motivatie om nieuwe soorten appels, peren of pruimen te telen, is de houdbaarheid van het fruit. Na de oogst zijn er verschillende soorten die opgeslagen worden in koelcellen, zodat wij ook in de winter en de lente nog van appels en peren kunnen genieten. Pruimen zijn overigens niet goed te bewaren in koelcellen en zijn daarom nog steeds alleen in het seizoen verkrijgbaar of worden geïmporteerd. Appels en peren die lang te bewaren zijn, verdienen de voorkeur boven andere soorten. Dit heeft er tot geleid dat er nieuwe rassen zijn ontwikkeld specifiek met dit kenmerk.

Zoals gezegd, verdienen laagstambomen de voorkeur over hoogstambomen. Niet alleen bij het plukken van het fruit is het makkelijk, ook het onderhoud aan de boomgaard gaat een stuk efficienter met laagstambomen. Onze boomgaard bestaat, op enkele uitzonderingen na, uit laagstambomen.

In de winterperiode, of beter gezegd, de periode waarin de ontwikkeling van de boom stil staat, is het tijd om te snoeien. Het snoeien is een specialistische bezigheid. Er zijn tal van snoeimethodes in de fruitteelt, en iedere teler gebruikt zijn eigen methode en ervaring om er voor te zorgen dat er voldoende fruit aan de bomen hangt.

Groente- en fruitwinkel

De groente- en fruitwinkel is een onderdeel van het bedrijf dat zich in de loop de jaren heeft ontwikkeld. Bertha Theelen verkocht vroeger al eieren, fruit en aardappelen aan huis. Dit is altijd kleinschalig geweest. Nadat Pieter en Marleen Theelen in het bedrijf stapten, is Marleen begonnen om een echte boerderijwinkel te realiseren. Het uitbreiden van het assortiment begon met een kist met kroppen sla, en is uitgegroeid tot wat het tegenwoordig is.

Het assortiment in de winkel bestaat uit groente, eieren, aardappelen en natuurlijk ons eigen fruit. Natuurlijk is niet alles van ons zelf, maar wij kopen wel verschillende groente en de aardappelen bij andere boeren in de regio. Andere zaken, zoals bijvoorbeeld citrusvruchten, kopen wij bij de groothandel in. Wij letten er uiteraard altijd goed op dat alles in de winkel van prima kwaliteit is. Daarnaast is er de mogelijkheid om fruitmanden te bestellen. Deze worden van ons vers fruit gemaakt, geheel naar wens en naar afgesproken prijs.

De winkel is van dinsdag tot en met zaterdag geopend. Op zaterdag zijn wij van 8.30 uur tot 17.00 uur geopen, de andere dagen zijn wij van 8.30 uur tot 18.00 uur geopend. Kom gerust een keer kijken, U bent van harte welkom bij Pieter en Marleen, groente en fruit.